Minds are of three kinds: one is capable of thinking for itself; another is able to understand the thoughts of others; and a third can neither think for itself nor understand the thoughts of others. N. Machiavelli 


Sinnets Fängelsehåla
Av Sinara Barreto


De senaste dagarna har jag tänkt tillbaka på allt jag har gjort i livet och hur mycket glädje det har gett mig. Ibland slås jag av hur jag har förändrats, från den jag var till den jag är idag. Det är fascinerande att se hur tiden formar oss, både på gott och ont.


Jag har några vänner som jag har haft sedan tonåren. Vi pratar och skrattar alltid tillsammans. 


Nyligen pratade jag med en klok barndomsvän, och hen delade en tanke som verkligen gav mig en stunds eftertanke: "Det här berör mig verkligen." Hen sa något som jag verkligen tog till mig: att jag inte har någon specifik nationalitet. Efter att ha besökt flera länder och känt samhörighet med olika kulturer har jag insett att jag är en världsmedborgare, och att jag är fri.


Mitt i dessa reflektioner om livet påpekade hen något väldigt viktigt – självinsikt och frihet. Nedan är en transkription av hens resonemang:


Av L. Maia:
"Vad gör dig fri? 

Självkännedom. När vi blir medvetna om oss själva. Den största utmaningen är att förstå sig själv och ha en ärlig uppfattning om vem man är. Ofta trycker människor undan delar av sig själva som de inte kan acceptera och gömmer dem i 'sinnets fängelsehåla', utan att bearbeta dem. När de till slut bestämmer sig för att återvända till denna fängelsehåla – vilket inte bör göras ofta – stiger de ner i sitt sinne och upptäcker: 'Det här är fruktansvärt! Jag måste låsa och försegla detta.' Det är de 'hemliga arkiven' som vi alla har, vissa mer än andra.


Men när vi når självinsikt vet vi var riskerna ligger och kan undvika att hamna i situationer som får oss att tappa kontrollen. Detta kan uppnås genom fysisk träning, terapi och genom att söka hjälp från en psykolog, och så vidare."


När jag fortsatte att prata med denna vän, som alltid inspirerar mig, gav hen mig ytterligare en insikt. Hen påminde mig om att ovanför sinnets fängelsehåla finns de behagliga minnena, de som värmer oss även under svåra tider. Och dem borde man besöka ibland.


Alla dessa tankar fick mig att reflektera över var jag står idag. 


Människor utvecklas, precis som språket, som ständigt förändras. Liksom ord flyter och anpassar sig efter tiden, rör vi oss också framåt, formade av våra erfarenheter och de tider vi lever i.


Det finns människor som inte är fria och sitter fast i sin egen grop. Befria dig själv!


Kom ihåg att vibrationer finns både andligt och vetenskapligt. Om du ger plats åt negativ energi, ger du också plats åt ditt sinnets fängelsehåla. 

Comments

Popular posts from this blog

Analys - Pälsen / Hjalmar Söderberg

Jämförelse: Söderberg och Lagerkvist

Sveriges språkhistoria och framtid