Analys - Pälsen / Hjalmar Söderberg

Av Sinara Barreto 

Handling
Novellen pälsen handlar om en doktor som hade inte lycka i sitt liv, han heter Henck. Han hade en dålig hälsa som var på gränsen att dö och en dålig ekonomi. Han var gift med Ellen men hon var inte intresserad av honom längre trots att dem var gifta levde de en fasad relation.

Han skulle låna pengar från sin gamla vän John Richardt för att köpa julklappar, det var julafton tid. John Richardt är en man som blivit rik och hade ett lyxliv. Förresten hade han en päls.

På vägen till Richardts kontor, i mörk vintertid i Stockholm halkade han och blev påkörd men han överlevde. När de träffades på kontoret såg Richardt Hencks trasiga kläder och bestämde att låna ut sin päls.

Pälsen uppmuntrade Henck. När han klädde på sig med päls hans självkänsla blev stark. Han trodde att han var elegant och hoppades att kunna förföra sin kära hustru. Trots att Richardt och Ellen hade ett hemligt förhållande tackade Henck Richardt för att få låna pälsen. Pälsen gav honom en lycklig stund. Det var viktigt för Henck innan han går bort.

Karaktärer
Huvudpersonen är Doktor Henck och bifigurerna är doktor Hencks gamla vän John Richardt och Ellen Henck som är doktor Hencks fru. Doktor Henck och Ellen hade tre barn ihop.

Från början var Henck, Richardt och Ellen fattiga, men de hade olika önskemål.

Henck tänkte på kärlek. Han var osäker på Ellens känslor, men han friade till henne ändå. Han är en generös man som gifte sig med Ellen. Varken pengar eller päls hade han, men han hade en vacker fru.

John Rickardt är en ambitiös man som gillar att visa vad han har och verkar stolt över sig själv.
Richardt hade mycket pengar, ett bra jobb, en bra ekonomi och en päls. Han jobbade som verkställande direktör. Han verkar vara kär i sin status. Richardt hade ett mål i sitt liv, han ville nå sitt mål och han ville ha en högre inkomst. Han ville absolut inte gifta sig innan dess.

Ellen var fattig tjej som drömde att gifta sig. Hon tänkte på bröllop. Hon tappade interesset på Henck och hade en hemlig romans med Richardt. Ellen och Richardt var kära i varandra men Richardt tänkte på sig själv att nå ett bra status i livet och inte gifta sig. Båda var otrogna mot Henck.

Miljöer och tidpunkt
Allt handlar om i vintertid julafton i Stockholm. Hörnet av Regeringsgatan och Hamngatan ligger i Stockholm. Pälsen var ett viktigt ytterplagg för att skydda mot kall vinter. Gatorna var halkiga med is. Händelsen handlar om runt omkring 1800-talet. Richardt tänkte på högst årsinkomst tiotusen. I slutet av 1800-talet var tiotusen årsinkomst ett högre belopp om man räknar på inflation.

Språk
Skribenten berättar novellen som en monolog men innehåller mycket dialoger mellan karaktärerna. Berättarperspektiv är i 3:a person “ Han kände sig öm…” Hon smög sig…” Språk var på gammaldags svenska ”för att icke säga förstörd” ”i tamburen mörkaste vrå” ”Häradshövding Richardt” ”kysste honom varmt och innerligt” Metafor “Jag är fattig som en räv i skogen” och ”hon går så lätt som en liten fågel” Informellt språk slang “Fy fan så du ser ut...”

Tema och budskap
Temat är en realistisk kärleksnovell. Huvudpersonen tänkte på sin kära hustru Ellen. Han gifte sig med henne med kärlek. Hon var kall mot honom de senaste tiden men han vill förföra henne i alla fall. Han trodde att han var elegant med päls och kanske kunde attrahera tillbaka sin fru. Budskapet är kärlek och svek. Hencks fru och hans gamla vän hade ett hemligt förhållande. Två personer som Henck ansåg viktiga var otrogna mot honom.

Klimax
När han kunde använda pälsen som Richardt lånade ut var det bästa moment till Doktor Henck. Han hade ett tragiskt äktenskap. Han var sjuk hopplös men när han klädde på sig pälsen var det första gången på länge att han känner sig optimistisk. Pälsen förändrade hans liv en kort tid.

Slutet
Till slut han tackade sin gamla vän. Han längtade efter en päls för länge sedan. Han vill inte dö innan han klä på sig en päls.

Egna Reflektioner
Hjalmar skrev en realistisk novell. Att ha en “päls” kan ändra allt. I novellen pälsen betyder att ha makt, charm, elegans, pengar och kanske förföra en kärlek som inte finns. Pälsen är som stor status i livet.


Comments

Popular posts from this blog

Jämförelse: Söderberg och Lagerkvist

Sveriges språkhistoria och framtid