Jämförelse: Söderberg och Lagerkvist

Novellanalys 
av Sinara Barreto

Novellen “Pälsen” av Hjalmar Söderberg har tre karaktärer. De är Doktor Gustav Henck som är huvudkaraktären, hans fru Ellen Henck och hans vän John Richardt. Novellen “Hissen som gick ner i helvetet” av Pär Lagerkvist har två karaktärer. De är kamrer Jönsson och en kvinna som benämndes som Lilla frun, som är huvudkaraktärer. Det finns även med två bipersoner som är Arvid och Djävulen.

“Pälsens” grundtankar som speglas i novellen är en kärlekskonflikt mellan två män och en kvinna. En kvinna som gifte sig utan kärlek och var otrogen mot sin man med hans vän. Hon var inte nöjd i sitt äktenskap och har haft ett dolt förhållande. Hon ville leva med kärlek men hon vill ha status också. Maken älskade sin hustru och önskade att förföra henne med hjälp av en päls.

Hissen som gick ner i helvetet” är en kärlekskonflikt också. En kvinna som inte trivdes i sitt förhållande. För henne saknas någonting som hon hittade i sin älskare. Kvinnan var otrogen mot sin man. Dessutom var hon kär i sin älskare. I det fallet sökte kvinnan en varm kärlek som inte fanns hemma.

“Pälsens” budskap är kärlek och svek. I hela novellen tänkte huvudpersonen på sin kära fru och hur han skulle förföra henne. Huvudpersonen tänkte att om han hade en päls skulle hon älska honom. Frun hade ett mål, att gifta sig. På den tiden var det viktigt att en kvinna var gift och skaffar barn. I själva verket borde kvinnor bilda en familj. Hon gjorde det men utan kärlek.

“Hissen som gick ner i helvetets” budskap är kärlek och synd. Kvinnan var kär i sin älskare. I nästan hela novellen var det mycket kärlek mellan dem. Kvinnan och älskaren hamnade i helvetet och där träffade de hennes make. Orsaken var att hon och hennes make bröt mot två av de tio budorden. Enligt bibeln “Du skall icke dräpa. Du skall icke begå äktenskapsbrott.” 2Mos 20: 13-14. Hon var otrogen och maken tog sitt liv. “Herregud! Arvid! Är det du! Å Gud i himmelen, han är död! Han har skjutit sig!” (Pär Lagerkvist, 1924)
På båda novellerna är kvinnor otrogna mot sina män. I detta sammanhang var kvinnorna gifta och hade samtidigt ett utomäktenskapligt förhållande.

 Kvinnorna i novellerna trivdes inte i sina äktenskap och relationerna var slut. “Han är så oresonlig, så gränslöst, man kan inte stå ut” (Lagerkvist, 1924). Hon klagade på hennes make. “Min hustru har varit kall och ovänlig mot mig på senare tider” (Hjalmar Söderberg, 1898). Frun brydde sig inte om sin make.

Två kvinnor som sökte kärlek och samtidigt status. Bägge älskare hade makt, “Kamrer Jönsson öppnade den eleganta hotellhissen” (Lagerkvist). Den här visar att de var på ett dyrt hotell och det är tydligt att han hade en bra ekonomi. “Häradshövding Richardt hade en stor päls. Det hörde för övrigt nästan till hans ämbetsålägganden, ty han var verkställande direktör i ett alldeles nytt bolag” (Söderberg).

Budskapet i “Pälsen” binder ihop händelserna i Sverige i slutet av 1800-talet. Det kan noteras att under tiden som novellen är skriven hände massor i kvinnorörelsen i Sverige. Ungefär på samma tid som Hjalmar Söderberg skrev “Pälsen”, kämpade kvinnor för sina rättigheter i samhället, jämställdhet och feminism och att bygga äktenskapet på kärlek.

Å andra sidan hade Sverige en religiös historia. Religionsfrihet utfärdas år 1951. Vid tiden då den skrevs, fanns det gudomliga bestraffningar i det fallet mot otrohet. Pär Lagerkvist växte upp i en religiös familj som gav inspiration och det återspeglades i hans verk.

På de tiderna som novellerna berättades hade kvinnor ingen frihet. Männen hade rätt att vara otrogna oavsett orsaker men inte kvinnor. Kvinnor var tvungna att gifta sig och skaffa barn. De behövde en man för att försörja dem. Kvinnors tjänst var hemmafru alltså, sköta ett hus, laga mat, städa, passa barn och så vidare.

Nu i vår samtid finns tyvärr sådana med gammaldags tänk, men det är inte så vanligt.

Kvinnorörelsen i Sverige började tidigt om man jämför med andra länder. Idag är kvinnor fria. Kvinnor kan välja hur de ska leva. De behöver inte hålla ett fasadäktenskap. Kvinnor kan bestämma och försörja sig själva.

I samtiden bar kvinnan skuld och synd. Sedan världens början talades det om att en kvinna var syndare och borde få straff för sina misstag genom att äta den förbjudna frukten. Det är tydligt i bibeln. Det var mycket betydelsefullt vad som stod i bibeln på den tiden.

I vår samtid man tror vad man vill. Bibeln förlorade makt så småningom. Alla har frihet att följa religionen eller inte. Folk märkte att det är onödigt att följa dogmer som står i bibeln eller någon annanstans. Men det är viktigt att respekteras och tolereras för olika åsikter.

Otroheten finns kvar i samhället hos både man och kvinna. Man kan inte bedöma om det är rätt eller fel. Men respekt mellan varandra måste man ha och det är vitalt. Ett förhållande består av respekt och förtroende mellan varandra. Det hände inte i novellerna.



S-3



Källförteckning 

Kreü, Emma. (u.å). "Pär Lagerkvist". Litteraturmagazinet. Hämtad från:  http://www.litteraturmagazinet.se/par-lagerkvist [2019-07.06]

Lotass, Lotta. (2012). "Hjalmar Söderberg".
Litteraturbanken. Hämtad från: https://litteraturbanken.se/forfattare/SoderbergH/presentation [2019-07.06]

Mosebok, Andra . (u.å). "Exodus". Bibeln. Hämtad frånhttp://www.bibeln.se/las/1917/2_mos [2019-07.06]

Wikipedia. (u.å). "Pälsen". Wikipedia den fria encyklopedin. Hämtad från: https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4lsen [2019-07.06]

Wikipedia. (u.å). "Onda sagor". Wikipedia den fria encyklopedin. Hämtad från:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Onda_sagor [2019-07.06]

Comments

  1. Hey Si! tack så mycket för att dela det! Nu förstår jag hur man göra en novellanalys ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Analys - Pälsen / Hjalmar Söderberg

Renässansen & Don Quijote av Miguel de Cervantes