Vad är vaccinets funktion i nuvarande tid runt om i världen?

Essä av Sinara Barreto 


De senaste månaderna tänkte jag på vaccinationsprogrammen runt omkring i världen. Jag märkte att de ser annorlunda ut i olika länder. I vissa länder är det obligatoriskt och i vissa är det frivilligt. Men varför det? Vad är egentligen vaccinets funktion? Borde alla lita på programmen eller inte? Det finns fördelar och nackdelar. Huvudsaken är att få veta vad vaccination är i världen. 

Vaccinet utfärdades i artonhundratalet. Edward Jenner, som uppfann vaccinet, testade först vaccin på sjuka kor. Ko på portugisiska betyder “Vaca”. Förvisso har vaccin fått namnet på grund av inspiration av latinsk “Vacca”. I några århundraden var vaccinet viktigt att få. Vaccinet i vår samtid, i Sverige, kan man välja om man vill ha det eller inte. Att undvika vaccin, skulle det vara en risk för mänskligheten? Grupper som vägrar att vaccinera sina barn följer vissa principer. De motiverar andra att sluta vaccinera sina barn på grund av påstådda risker och skador. Det finns många kontroverser kring det här som jag själv är särskilt tveksam om vad jag ska tro. Men jag följer mitt resonemang att vaccinet spelar en viktig roll för människor. 

Varje år vaccineras miljontals barn i hela världen. Syftet med vaccinet är att utrota och skydda mot olika typer av sjukdomar. Varje år dör barn i hela världen på grund av brist på vaccin. Det vill säga att vaccinets funktion var att rädda mänskligt liv. Det påståendet stämmer fortfarande. I artikel “ Fakta om vaccinationer” (United Nations Children's Fund , senast uppdaterad juli 2018, hämtad 2019-04-09) konstaterar UNICEF att om man vaccinerar sina barn är det “En av de mest effektiva metoderna att rädda barns liv.” I det sammanhanget är vaccinationen viktigt att få och funktionen är att rädda barns liv. Dock finns det en stor grupp som har bestämt sig att undvika vacciner. Enligt aktivistgrupper kan barn bli starkare och friskare än någonsin utan vaccin. Grupperna tror att sjukdomar försvinner eller utrotas på naturlig väg utan vaccin. Ett exempel på när vaccin skulle behövts är när René Descartes dog i tuberkulos i Sverige år 1650. Hans känsliga lungor dukade under för den hårda vintern i Sverige. Varken behandling eller vaccin fanns på den där tiden. På 1900-talet uppfann två franska forskare ett vaccin mot tuberkulos. Tack vare vaccinet finns inte tuberkulos längre i Sverige. Sannolikheten för att få tuberkulos i Sverige är väldig låg i nuvarande tid. I vissa länder är tuberkulos en stor risk för befolkningen, i detta fall Brasilien.

Exempelvis i Brasilien är barnvaccinationsprogrammet obligatoriskt. Brasilien är ett tropiskt land med olika sjukdomar och risker att smitta vidare. Alltså, därför är det obligatoriskt att vaccinera sig. Det är även straffbart att motsätta sig vaccinering. Det är tydligt att vaccinets funktion i Brasilien är vitalt. Trots detta är vaccination frivilligt i Sverige. Sverige är ett kallt land med låga risker för sjukdomar. Med hänsyn till vaccinets funktion i nuvarande Sverige är det upp till dig. Man kan bestämma själv vad man tänker angående vaccinets funktion. 

Sveriges riksdag har rapporterat i sin “Dokument & lagar” (Hälso- och sjukvårdslagsenast uppdaterad 2018, hämtad 2019-04-09), där det framgår att vården ska “bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet”. Patienten, individen, har rätt att bestämma själv om sin behandling. Detta har sin utgångspunkt i mänskliga fri- och rättigheter. Endast i undantagsfall ska staten sätta sig över individen, och inskränka dessa. Exempel på detta återfinns i “Dokument & lagar” (Smittskyddslagsenast uppdaterad 2018, hämtad 2019-04-09), som kommer fram till "Beslut om isolering får meddelas endast om det finns en påtaglig risk för att andra människor kan smittas". Där till exempel isolering endast är acceptabelt under vissa förutsättningar. 

En aktivistgrupp mot vaccin slår fast att vaccinet har stora risker och kan skada mänskligheten allvarligt. För gruppen är vaccinets funktion helt onödig. Med andra ord, farligt för människors hälsa. Vaccinmotståndare har flera argument mot vaccination. Boken Vaccinationer risker och skador , utgiven 2010, poängterar Dr. Mayer Eisenstein och Neil Z.Miller hur farliga vaccinationer är i allmänhet. Boken baseras på långa forskningar och studier. Författarna misstänker att sjukdomar som autism kan vara ett resultat av vaccinets biverkningar.

Författaren och Professor i klinisk bakteriologi - Överläkare Bertil Kaijser beskriver i sin bok Vaccinationer i Sverige och övriga Norden “I Sverige klassificeras vacciner som läkemedel.” (Kaijser, 1999). Baserad på det sammanhang, alla läkemedel som finns i Sverige är registrerade och godkända av Läkemedelsverket. Så att säga är de säkra och pålitliga. Dock kan man få biverkningar av alla läkemedel. 

Att undvika vaccin, skulle det vara en risk för mänskligheten? Den 28:e december 2018 dog den amerikanska Bre Payton, 26 år nyhetskommentator i Fox News. Dödsorsaken var i svininfluensa. Payton beskrev i sin twitterflöde i 2011 (Twitter, senast uppdaterad 2018, hämtad 2019-04-10) “NOOO! vaccines are from the devil!”. Hon ville förmedla ett budskap till sin födelsestat Kalifornien, där vaccinationer var på nedgång. Det finns inga rapporter angående om hon tog vaccin eller inte. 

Avslutningsvis. Vad är egentligen vaccinets funktion? Åsikter om vaccinets funktion varierar från person till person och från forskning till forskning. Emellertid vaccinets funktion är att skydda mot sjukdomar med målet att det i framtiden kommer att utrotas. Som UNICEF har informerat på deras hemsida ovan. Vaccin har utrotat sjukdomar som fanns tidigare i historien. I det här fallet smittkoppor. I artikel “ Statue commemorates smallpox eradication” (World Health Organization, senaste uppdaterad 2010, hämtad 2019-04-10) bekräftar WHO att “It was one of the world's most devastating diseases known to humanity. The last known natural case was in Somalia in 1977”. De smittkopporna blev utrotade. Vaccinets funktion har en effektiv betydelse. 

Det finns studier men inga vetenskapliga bevis som bekräftar att autism eller någon annan sjukdom är en biverkning av vacciner. Studier misstänker endast detta. Vissa studier visar att vaccinet kan vara en av orsakerna till sjukdomen, medan andra visar att sannolikheten att få biverkningar av vaccinationer är väldig låg. Hur skulle världen se ut utan vaccin? Kanske skulle sjukdomar muteras eller försvinna. Vaccinet är ändå den säkraste metoden utifrån många studier och forskningar. Det går ändå inte att komma ifrån att risken för oönskad verkan eller biverkningar skrämmer en grupp av världsbefolkningen.




 

S-3


Källförteckning

Beckman, Isabelle. (2016).”Så krossar han vaccinmotståndarnas argument”. Dagens Medicin. Hämtad från: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/09/29/sa-krossar-han-vaccinmotstandarnas-argument/ [2019-04-10]

Eisenstein, Mayer, Miller, Z. Neil. (2010). Vaccinationer: risker och skador. Göteborg: Anarchos.

Kaijser, Bertil. (1999). Vaccinationer i Sverige och övriga Norden. Lund: Studentlitteratur.

Payton, Bre. (2011). "@latimes: Whooping cough: State urges more people to get vaccinated http://lat.ms/jlJcoa " Twitter. Hämtad från: https://twitter.com/Bre_payton/status/80193161552605184 [2019-04-10]

Sveriges Riksdag. (2004). “Dokument & lagar”. Smittskyddslag (2004:168). Hämtad från: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/smittskyddslag-2004168_sfs-2004-168 [2019-04-09]

Sveriges Riksdag. (2017). “Dokument & lagar”. Hälso- och sjukvårdslag (2017:30). Hämtad från: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/halso--och-sjukvardslag_sfs-2017-30 [2019-04-09]

United Nations Children's Fund. (2018). “Fakta - Vaccinationer”. UNICEF. Hämtad från: https://unicef.se/fakta/vaccinationer [2019-04-09]

World Health Organization. (2010). “Statue commemorates smallpox eradication”. WHO. Hämtad från: https://www.who.int/csr/disease/smallpox/en/ [2019-04-10]

Comments

  1. Fica até difícil optar contra ou a favor né?
    Mas ainda assim prefiro vacinar meus filhos do que correr o risco. Até pq no Brasil é obrigatório.

    ReplyDelete
  2. Jag håller med dig!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jämförelse: Söderberg och Lagerkvist

Analys - Pälsen / Hjalmar Söderberg

Renässansen & Don Quijote av Miguel de Cervantes